Historiaa

Jyväskylän matkailuopastusta tuhansille ryhmille 

Jyväskylä - matkailukaupunki? 

Ihmiset ovat aina nousseet korkeille paikoille ihailemaan ympäröivää maisemaa. Jyväskylässä Harju näkötorneineen houkutteli matkailijoita jo 1800-luvulla. 1800-luvun lopulla rautatien innostamana syntyi Jyväskylän ensimmäinen painettu matkaopaskirjanenkin, jonka avulla kaupunkiin saapunut matkailija löysi parhaimmat kohteet. 

Opastuksia 1950-luvulta lähtien 

Säännölliset opastukset aloitettiin 1950-luvulla. Jokaisena kesäpäivänä kaupunkia esiteltiin hiljan valmistuneen Vesilinnan terassilta. 1950-luvun lopulla kierroksia tehtiin jo busseilla. 

Kun Laajavuoren mäkihyppytorni valmistui 1965, se kuului lähes jokaisen kierroksen ohjelmaan. Hyppytorni nimettiin pian Matti Nykäsen mäeksi. Hyppytorni on avautunut uudelleen yleisölle. Edelleen on yhtä sykähdyttävää kivuta sen näköalatasanteelle ihailemaan Keski-Suomen laajoja järvi- ja metsäalueita sekä niiden välissä pilkahtelevaa kaupunkia.

Jyväskylän opaskerho  

Jyväskylän ensimmäiset opaskurssit järjestettiin 1960-luvulla. Näiltä kursseilta valmistuneet oppaat perustivat 1969 Jyväskylän Opaskerhon. Toiminnassa oli mukana noin 30 henkilöä. Opaskerho järjesti jäsenilleen tutustumiskäyntejä ja lisäkoulutusta mm. esiintymistaidossa ja mikrofonin käytössä. Opaskursseja järjestettiin muutaman vuoden välein.

Valtakunnalliseen toimintaan  jyväskyläläiset oppaat ovat osallistuneet 1970-luvulta lähtien, sillä 1974 perustettiin Suomen Opasliitto. Liiton sääntöjä kokousteltiin Jyväskylässä.  

1970-luvulla Jyväskylän kaupungin matkailutoimi otti välittääkseen matkailuoppaiden kierrokset, ja yhteistyö jatkuu yhä.

Opastusten määrät vaihtelevat

1980-luku oli opastusten kulta-aikaa. Esimerkiksi 1984 opastettiin 461 ryhmää, joista noin sata oli ulkomailta. Koululaisten retket sekä eläkeläisten ja eri ammatti- ja harrastusryhmien linja-autoretket olivat suosittuja. 1990-luvun lamavuodet vähensivät opastuksia selvästi. 2000-luvulla mm. koululaiskierrosten määrä laski huomattavasti 

Opaskierrosten luonnekin on muuttunut. Alkuaikoina suosituin kierros oli yleiskierros bussilla. Tällainen oli myös 1990-luvulla useana kesänä järjestetty päivittäinen kierros vanhalla Lontoon kaksikerrosbussilla. Tänä päivänä suosituimpia kierroksia ovat esimerkiksi Alvar Aalto -teemat, Wivi Lönn ja Jyväskylän vanhan hautausmaan opastukset. Toki myös Jyväskylän yleiskierroksia tehdään paljon. 

Jyväskylän Matkailuoppaat ry 

Opaskerhon nimi muutettiin Jyväskylän Matkailuoppaiksi 1982.  

Tällä hetkellä Jyväskylän Matkailuoppaat ry:n toiminnassa on mukana  parikymmentä aktiivista auktorisoitua opasta. Opastamme eri kielillä noin 150 ryhmää vuodessa. Visit Jyväskylä Region hoitaa opasvälityksen.

Opastuskierrosten mahdollistamisen, tiedottamisen ja yhteisen koulutus- ja virkistystoiminnan lisäksi yhdistyksen toimintaan kuuluu yhteistyö Jyväskylän seudun matkailuorganisaatioiden ja Suomen Opasliiton sekä sen jäsenyhdistysten kanssa. Yhdistys myös valvoo jäsenten osaamista ja toiminnan laatua.