Historiaa

Jyväskylän matkailuopppaat - opastuksia tuhansille ryhmille 

Jyväskylä - matkailukaupunki

Ihmiset ovat aina nousseet korkeille paikoille ihailemaan ympäröivää maisemaa. Jyväskylässä Harju näkötorneineen houkutteli matkailijoita jo 1800-luvulla. Rautatien innostamana syntyi 1899 Jyväskylän ja Keski-Suomen ensimmäinen painettu matkaopaskirjanenkin.

Opastuksia 1950-luvulta lähtien 

Säännölliset opastukset aloitettiin 1950-luvulla. Jokaisena kesäpäivänä kaupunkia esiteltiin hiljan valmistuneen Vesilinnan terassilta. 1950-luvun lopulla kierroksia tehtiin jo busseilla. 

1960-luvulta lähtien Jyväskylässä on tehty opastettuja kävelykierroksia. Bisnestä ei unohdettu, vaan kierrokset lopetettiin yleensä joko Askon, SOK Keskimaan tai Mäki-Matin tavaratalojen eteen. Tarvittaessa opas tuli ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa myös ostoksille neuvomaan ja auttamaan. 1960-luvulla opastettu kiertoajelu kuului monen luokan ohjelmaan, kuten myös vesibussiristeily. 

Kun 1965 valmistui Laajavuoren mäkihyppytorni, se kuului lähes jokaisen kierroksen ohjelmaan. Hyppytorni nimettiin pian Matti Nykäsen mäeksi. Hyppytorni on avautunut uudelleen yleisölle. Edelleen on yhtä jännittävää kivuta sen näköalatasanteelle ihailemaan Keski-Suomen laajoja järvi- ja metsäalueita sekä niiden välissä pilkahtelevaa kaupunkia.

Jyväskylän opaskerho  

Jyväskylän ensimmäiset opaskurssit jatkokursseineen järjestettiin Työvöenopistolla 1960-luvulla. Tenttiä valvoivat yliopiston opettajat. Opaskortit ovat olleet käytössä vuodesta 1965, ensin kaupungin omina, sittemmin Opasliiton jäsenkortteina. 

Opaskursseilta valmistuneet oppaat perustivat 1969 Jyväskylän Opaskerhon. Toiminnassa oli mukana noin 30 henkilöä. Opaskerho järjesti jäsenilleen tutustumiskäyntejä ja lisäkoulutusta mm. esiintymistaidossa ja mikrofonin käytössä. Opaskursseja järjestettiin muutaman vuoden välein.

Valtakunnalliseen toimintaan  jyväskyläläiset oppaat ovat osallistuneet 1970-luvulta lähtien, sillä 1974 perustettiin Suomen Opasliitto. Liiton sääntöjä kokousteltiin Jyväskylässä ja olemme olleet Opasliiton jäsenenä sitä lähtien.

1970-luvulla Jyväskylän kaupungin matkailutoimi otti välittääkseen matkailuoppaiden kierrokset. Yhteistyö jatkuu yhä.

Opastusten määrät vaihtelevat

1980-luku oli opastusten kulta-aikaa. Esimerkiksi 1984 opastettiin 461 ryhmää, joista noin sata tuli ulkomailta. Koululaisten retket sekä eläkeläisten ja eri ammatti- ja harrastusryhmien linja-autoretket olivat suosittuja. 1990-luvun lamavuodet vähensivät opastuksia selvästi. 2000-luvulla mm. koululaiskierrokset loppuivat käytännössä kokonaan. 

Opaskierrosten luonnekin on muuttunut. Alkuaikoina suosituin kierros oli yleiskierros bussilla. Tällainen oli myös 1990-luvulla useana kesänä järjestetty päivittäinen kierros vanhalla Lontoon kaksikerrosbussilla. Tänä päivänä suosituimpia kierroksia ovat Alvar Aalto -teemat, Wivi Lönn ja Jyväskylän vanhan hautausmaan opastukset. Toki myös Jyväskylän yleiskierroksia tehdään paljon. 

Jyväskylän Matkailuoppaat ry 

Opaskerhon nimi muutettiin Jyväskylän Matkailuoppaiksi 1982. Tällä hetkellä Jyväskylän Matkailuoppaat ry:n toiminnassa on mukana  parikymmentä aktiivista auktorisoitua opasta. Opastamme eri kielillä noin 150 ryhmää vuodessa. Visit Jyväskylä Region hoitaa opasvälityksen.

Opastuskierrosten mahdollistamisen, tiedottamisen ja yhteisen koulutus- ja virkistystoiminnan lisäksi yhdistyksen toimintaan kuuluu yhteistyö Jyväskylän seudun matkailuorganisaatioiden ja Suomen Opasliiton sekä sen jäsenyhdistysten kanssa. Yhdistys myös kehittää ja valvoo jäsenten osaamista ja toiminnan laatua.