Historiaa

Jyväskylän matkailuopastusta on tehty  Vesilinnassa ja kaksikerrosbussissa, sateessa ja paisteessa tuhansille ryhmille. 

Jyväskylä - matkailukaupunki? 

Kautta aikain ihmiset ovat nousseet korkeille paikoille ihailemaan ympäröivää maisemaa. Jyväskylässä Harjun alue näkötorneineen houkutteli matkailijoita jo 1800-luvulla. 1800-luvun lopulla rautatien innostamana syntyi Jyväskylän ensimmäinen painettu matkaopaskirjanen, jonka avulla kaupunkiin saapunut matkailija löysi parhaimmat kohteet. 

Opastuksia 1950-luvulta lähtien 

Säännölliset opastukset aloitettiin 1950-luvulla. Jokaisena kesäpäivänä kaupunkia esiteltiin hiljan valmistuneen Vesilinnan terassilta. 1950-luvun lopulla kierroksia tehtiin jo busseilla. 

Kun Laajavuoren mäkihyppytorni valmistui 1965, se kuului lähes jokaisen kierroksen ohjelmaan. Se nimettiin pian Matti Nykäsen mäeksi. Parin vuosikymmenen tauon jälkeen hyppytorni avautui uudelleen yleisölle 2018. Edelleen on yhtä sykähdyttävää kivuta sen näköalatasanteelle ihailemaan Keski-Suomen laajoja järvi- ja metsäalueita sekä niiden välissä pilkahtelevaa kaupunkia.

Jyväskylän opaskerho  

Jyväskylän ensimmäiset opaskurssit järjestettiin 1960-luvulla. Näiltä kursseilta valmistuneet oppaat perustivat marraskuussa 1969 Jyväskylän Opaskerhon. 

Toiminnassa oli mukana noin 30 henkilöä. Opaskerho järjesti jäsenilleen tutustumiskäyntejä ja lisäkoulutusta mm. esiintymistaidossa ja mikrofonin käytössä. Opaskursseja järjestettiin 1970-1990-luvuilla muutaman vuoden välein.

Valtakunnalliseen toimintaan  jyväskyläläiset oppaat ovat osallistuneet 1970-luvulta lähtien, jolloin perustettiin Suomen Opasliitto.

1970-luvulla Jyväskylän kaupungin matkailutoimi otti välittääkseen matkailuoppaiden kierrokset. Olemme tästä yhteistyöstä iloisia, sillä Visit Jyväskylä Regionin kautta asiakas saa tietoa myös muista palveluista.

Opastusten määrä vaihtelee 

Opastusten määrä on Jyväskylässä vaihdellut eri vuosikymmeninä. 1980-luku oli kulta-aikaa. Esimerkiksi 1984 opastettiin 461 ryhmää, joista noin sata oli ulkomaalaisia. Koululaisten retket sekä eläkeläisten ja eri ammatti- ja harrastusryhmien linja-autoretket olivat suosittuja. 1990-luvun lamavuodet heijastuivat opaskierrosten määrään ja 2000-luvulla mm. koululaiskierrosten määrä laski huomattavasti.

Myös opaskierrosten luonne on muuttunut. Alkuaikoina suosituin kierros oli yleiskierros bussilla. Tällainen oli myös 1990-luvulla useana kesänä järjestetty päivittäinen kierros vanhalla Lontoon bussilla. Tänä päivänä suosituimpia kierroksia ovat esimerkiksi Alvar Aalto -teemat, Wivi Lönn ja Jyväskylän vanhan hautausmaan opastukset. Toki myös Jyväskylän yleiskierroksia tehdään paljon. 

Jyväskylän Matkailuoppaat ry 

Opaskerhon nimi muutettiin Jyväskylän Matkailuoppaiksi 1982.  

Tällä hetkellä Jyväskylän Matkailuoppaat ry:n toiminnassa on mukana  parikymmentä aktiivista auktorisoitua opasta. Opastamme eri kielillä noin 150 ryhmää vuodessa. Visit Jyväskylä hoitaa opasvälityksen.

Opastuskierrosten luomisen, tiedottamisen ja yhteisen koulutus- ja virkistystoiminnan lisäksi yhdistyksen toimintaan kuuluu yhteistyö Jyväskylän seudun matkailuorganisaatioiden ja Suomen Opasliiton kanssa. Yhdistys myös valvoo jäsenten osaamista ja toiminnan laatua.