Oppaat

Jyväskylän matkailuoppaat ovat koulutettuja, auktorisoituja oppaita.

Anne Yliniemi

Anne on kulttuurista ja taiteista kiinnostunut kieltenopettaja. Hän on kertonut matkailijoille tämän kylän tarinoita vuodesta 1990 lähtien. Anne opastaa suomen lisäksi englanniksi ja ruotsiksi.

Asta Häkkinen

Asta on koulutukseltaan kieltenopettaja-informaatikko. Hän on opastanut Jyväskylän seutua vuodesta 1998 lähtien. Kulttuuri ja luonto ovat elämän innoittajia ja näkyvät myös opastuksissa. Asta opastaa suomeksi, saksaksi ja englanniksi. Asta on opasyhdistyksemme taloudenhoitaja. 

Pia Salonranta-Hynynen

Pia on kieltenopettaja, jonka kiinnostuksen kohteita ovat paikallishistoria, luonto ja liikunta. Oppaana Pia on toiminut vuodesta 1998 lähtien suomeksi ja saksaksi.

Maarit Liljendahl

Maarit opastaa Jämsässä mm. huopatehtaat, kotiseutumuseot, taidenäyttelyt ja suomalaista ilmailun historiaa Hallissa. Erikoisalana ovat arkkitehtuuri ja suomalainen design, mm. Alvar Aalto Jyväskylässä. Opastuskielet suomi ja englanti. Maarit on myös Helsinki-opas.

Minna Korhonen

Minna on paikallisen teollisuuden ja kaupunkilaisten tarinat tunteva insinööri, jonka erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat kirkot ja julkiset taideteokset. Minna on koulutettu matkanjohtaja. Hän opastaa suomeksi ja englanniksi. Minna on opasyhdistyksemme varapuheenjohtaja.

Outi Raatikainen

Jyväskyläläinen sosiologi, maaseutukehittäjä, hankkeistaja ja matkailutoimija rakastaa taidetta, ruokaa ja sienestystä, kyliä ja Alvar Aaltoa. Outi on paitsi auktorisoitu Jyväskylä-opas myös Äänekoski-opas, Keski-Suomi-opas ja matkanjohtaja suomeksi ja englanniksi. Outi on opasyhdistyksemme puheenjohtaja.

Pirjo Väli-Torala

Pirjo lähti opaskurssille 1998 ja tempautui paikallishistorian syövereihin. Kieltenopettajana hän innostuu Jyväskylästä kiinnostuneiden ihmisten kohtaamisesta. Opastuskielet suomi, englanti, ranska ja espanja. 

Tapani Hynynen

Vankka kokemus oppaana ja matkailun opettajana oikeuttavat titteliin senioriopas. Tapani opastaa mielellään mm. Seminaarinmäellä, joka on Jyväskylän helmi. Opastuskielet suomi, ruotsi, englanti, saksa, venäjä ja unkari. 

Mari Putkonen

Mari on koulutukseltaan matkaopas. Hän osaa kertoa tarinan elävästi vaikka draaman keinoin. Kiinnostuksen kohteita ovat mm. kirkot ja hautausmaiden tarinat. Mari opastaa suomeksi.

Satu Riipinen

Satu on vaihtanut hotelli- ja ravintola-alalta erä-ja luonto-oppaaksi. Hän opastaa erityisen mielellään retkeillen, vaeltaen, meloen, lumikenkäillen ja pyöräillen Laajavuoressa, Keski-Suomen luontopoluilla ja kansallispuistoissa suomeksi ja englanniksi, mutta myös Jyväskylä-opastukset sujuvat. 

Jaana Suomalainen 

Jaana on "digitradenomi", jolla on pitkä hotelli- ja ravintola-alan kokemus. Kiinnostuksen kohteina ovat mm. kulttuuriperintö, luonto, lähiruoka ja jatkuva oppiminen. Opastuskielet suomi ja englanti. Jaana on opasyhdistyksemme sihteeri. 

Heta Somerla

Heta on erityisopettaja. Arkkitehtuuri, kulttuuri ja hyvinvointi ovat hänelle erityisen tärkeitä teemoja. Heta opastaa suomeksi ja englanniksi.

Ville Hirvikoski

Ville innostuu niin entisaikojen tarinoista kuin Jyväskylän nykyisyydestäkin ja erityisesti sen roolista sivistyskaupunkina. Opastuskielet suomi, saksa ja englanti.

Mira Savola

Mira opastaa Alvar Aaltoa erityisesti Säynätsalossa ja tekee mielellään myös erilaisia Jyväskylän tilauskierroksia suomeksi ja englanniksi. 

Mari Laukkarinen

Mari valmistui Keski-Suomen alueoppaaksi 2021. Hän on erityisen kiinnostunut kulttuurihistoriasta, arkkitehtuurista ja kulttuurivaikuttajanaisista sekä nyky-Jyväskylästä ja Petäjävedestä. Opastuskielet suomi, saksa ja englanti. 

Heli Vuorela

Heli on kieltenopettaja, jonka sydän sykkii kotikaupungin kulttuurille, arkkitehtuurille ja ihmisten kohtaamisille. Alvar Aalto ja Seminaarinmäen historia kiehtovat erityisesti. Heli opastaa suomeksi ja ruotsiksi.

Mikko Jäkälä

Mikko tuli Jyväskylään opiskelemaan ja jäi. Häntä kiinnostavat erityisesti Aalto ja arkkitehtuuri sekä yliopisto ennen ja nyt. Mikko on myös kampusopas. Hän opastaa suomeksi ja englanniksi.

Katja Pihkasalo 

Kotiseuturakas Katja on kulttuurituottaja ja paljasjalkainen jyväskyläläinen. Hän rakastaa kertoa jyväskyläläisten talojen ja niissä asuneiden ihmisten tarinoista ja kohtaloista. Katja opastaa pääasiassa suomeksi.