KIERROKSEMME

Jyväskylän matkailuoppaiden opastetut kierrokset

Kävellen

KUNNON KENGÄT JALKAAN JA MENOKSI!

Jyväskylän matkailuoppaat ovat suunnitelleet useita valmiita, kiinnostavia kierroksia, joita sinun on helppo varata ryhmällesi oli se sitten ulkomaisia matkailijoita tai työpaikan tyhy-porukka. Valmista kierrosta voimme tarvittaessa muokata ryhmällesi sopivaksi. Useimpia kierroksia saat vähintään suomeksi ja englanniksi. 

Opastetut kävelykierroksemme mm. 

 • Aalto Andante, kävelykierros kulttuuriperinnön keskellä: arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto ja Jyväskylä, johon hänellä oli koko uransa ajan läheiset suhteet.
 • Aalto Forte: Alvar Aallon arkkitehtuuria Jyväskylässä
 • Hautakivien kertomaa on kävelykierroksia historiallisella Vanhalla hautausmaalla. Teemoina ovat Hautamuistomerkkien taidetta UUSI, Kansankynttilöitä ja kulttuurivaikuttajia, Tehtailijoita ja kauppiaita sekä Naisten vuoro. Voit valita myös Lahjaharjun hautausmaakierrosen historiallisella Jyväskylän maalaiskunnan hautausmaalla UUSI 
 • Harjukaupungin salakäytävät: Jyväskylää jyväskyläläisen Pasi Ilmari Jääskeläisen kysymyksiä herättävän teoksen kautta. Kierros ei vaadi kirjan lukemista etukäteen. 
 • Kirjava Kangas: Kankaan paperitehtaan tilalle on syntynyt modernia kaupunkisuunnittelua edustava, luova kaupunginosa. Kierroksessa yhdistyvät mm. teollisuushistoria ja upea taide. 
 • Kehä Vihreän kutsu: Reippailua pitkin Jyväskylän keskuspuistoa, jossa yhdistyy useita erilaisia puistoja ja luontokohteita, historiaa, arkkitehtuuria, taidetta. Useita vaihtoehtoja. .  
 • Kuorokaupunki Jyväskylä: Jyväskylä suomenkielisen kuorolaulun  ja P.J. Hannikaisen kaupunkina.  
 • Kävellen kaupungin sydämessä: kaupungin historiaa ja keskustan nähtävyyksiä ryhmälle soviteltuna pakettina. Kierros on tarvittaessa esteetön. 
 • Lutakko kävellen: uusi ja vanha Jyväskylä näkyvät rinta rinnan Lutakossa, jossa sijaitsevat mm. Jyväskylän satama, messukeskus ja menestyneille rallikuljettajille omistettu Mestareiden puisto. Kierros on tarvittaessa esteetön.
 • Naissaaren vaiheita: Vaajakoski on ollut vahva teollisuuspaikkakunta. Kuulemme alueen historiaa ja nykypäivää kompaktisti Naissaaressa, Keitele-Päijänne -kanavan varrella. 
 • Pokémon Go: parhaat pelipaikat Jyväskylässä kokeneen pelaajan kanssa. 
 • Taidetta taivasalla: Jyväskylä on pienten ja isojen taideteosten kaupunki. Opas avaa silmät huomaamaan ne ja kertoo tarinat niiden taustalta.   
 • Wivi Lönnin Jyväskylä: Wivi Lönn oli ensimmäinen nainen, joka perusti oman arkkitehtitoimistonsa. Kierroksella näemme hänen Seminaarinmäelle suunnittelemiaan rakennuksia ja kuulemme tarinoita hänen elämästään Jyväskylässä. 

Bussilla

JYVÄSKYLÄÄ MUKAVASTI BUSSIN PENKILTÄ

Jyväskylä on Suomen 7. suurin kaupunki. Alvar Aallon tärkeä varhaistyö on Muuramessa, UNESCO:n maailmanperintökirkko Petäjävedellä, Metsän vierailukeskus Äänekoskella, upeita luontokohteita joka suunnalla... Bussilla ryhmä ehtii enemmän!  

Opastetut bussikierroksemme mm. 

 • Aalto Bravo: Jyväskylä on arkkitehti Alvar Aallon pääkaupunki. Kierros kattaa Jyväskyän keskustan, Säynätsalon kunnantalon ja Muuramen kirkon. 
 • Arkkitehtuurin Jyväskylä: Jyväskylää arkkitehtuurikohteiden kautta. Arkkitehtuurikilpaillut ovat tuoneet kaupunkiin edustavia rakennuksia tunnetuilta arkkitehdeilta. 
 • Harjun ja järvien Jyväskylä: kaupungin yleiskierros, joka esittelee historiaa, nykypäivää ja vilauksen tulevaisuuttakin. Sisältöä on helppo räätälöidä ryhmän mukaan.  
 • Jyväskylä liikkeessä: kasvava ja kehittyvä Jyväskylä. Sisältöä on helppo räätälöidä ryhmän mukaan. 
 • Kesäretki Säynätsaloon: Päijänne-maisemia, teollisuus- ja paikallishistoriaa, Wivi Lönniä ja Alvar Aaltoa hauskana kokonaisuutena. 
 • Kuokkalan kulttuurikierros UUSI kiinnostuisitko komeasta Kuokkalan kartanosta ja sen asukkaista, tai upeasta modernista kirkosta aivan lähiöbaarin naapurina...    
 • Puuarkkitehtuurin helmiä: kierros tarjoaa hieman puurakentamisen historiaa, puuosaamista ja upeaa puuarkkitehtuuria Jyväskylän seudulla Petäjäveden vanhasta kirkosta moderniin rakentamiseen.  
 • Wivi Lönn ja Hanna Parviainen, oman aikansa lasikaton rikkojat: ensimmäinen oman toimiston perustanut naisarkkitehti ja ensimmäinen naispuolinen kauppaneuvos ystävystyivät Jyväskylässä. 

Opastetut kierrokset varataan Visit Jyväskylä Regionin tilauslomakkeella.  

Jyväskylän yleisökierrokset - kesäkierroksia kaikille 

Kesäisin Jyväskylässä järjestetään edullisia opastettuja yleisökierroksia. Kierrokset julkistetaan aina keväällä ja niille pääset mukaan ilman omaa ryhmää. 

Bussikierroksilla lippu on ostettava kaikille, jotka tarvitsevat oman istuinpaikan. Kävelykierroksille alle 12-vuotiaat osallistuvat maksutta. Varaa opastuksesi Visit Jyväskylä Regionin verkkokaupasta

Ajankohtaista tietoa yleisökierroksista julkaistaan myös oppaiden Facebookissa @jyvaskylaguides. Annamme mielellämme tarkempaa tietoa kierroksista. 

Räätälöidyt opastukset

Opastus toiveidesi mukaan

Mikä Jyväskylä?? Ei hätää, opas auttaa! Katutaidetta Jyväskylän kaupunginkirjaston pihalla, maalannut Jussi Karhusaari alias Wibra 2015
Mikä Jyväskylä?? Ei hätää, opas auttaa! Katutaidetta Jyväskylän kaupunginkirjaston pihalla, maalannut Jussi Karhusaari alias Wibra 2015


Haluamme tarjota sinulle ja ryhmällesi mahdollisuuden laadukkaisiin, juuri teidän tarpeisiin sopiviin opastuksiin. 

Valmiiksi suunniteltuja kierroksia on mahdollista tuunata toiveisiisi sopiviksi. Varauksessa kannattaa muutenkin aina kertoa ryhmästä ja ryhmän kiinnostuksen kohteista. Mikäli muokkaus on helppo toteuttaa, opas tekee sen ilman muuta eikä siitä peritä lisämaksua. 

Oppaat käsikirjoittavat kierrokset itse. Yritämme parhaamme, mutta aina erikoistoiveiden täyttäminen ei ole mahdollista, sillä kokonaan uuden kierroksen käsikirjoittaminen vaatii aikaa ja laajaa perehtymistä aiheeseen ja lähteisiin. Siksi kokonaan uusien teemojen tilauksissa on syytä sopia kierroksesta ajoissa.   

Tilaustöiden suunnittelusta ja käsikirjoittamisesta peritään lisähinta.