Työpajat

Työpajat lauantaina 16.11.2024

Naisseminaarin oppilaita käsityötunnilla. Kuvaaja Gustaf Albert Stoore 1905-15. Kuva Keski-Suomen Museo.
Naisseminaarin oppilaita käsityötunnilla. Kuvaaja Gustaf Albert Stoore 1905-15. Kuva Keski-Suomen Museo.

Työpajoissa on mahdollista tavata samoista asioita kiinnostuneita oppaita. Pääset halutessasi myös vaikuttamaan Opasliiton kehittämiseen liiton omissa työpajoissa, joita on kaksi suomeksi ja yksi ruotsiksi. Tarkista saamastasi kirjeestä, mihin työpajaan olet ilmoittautunut. 

Yliopiston museo Soihtu on avoinna S-rakennuksessa klo 12-16. Paikalla on museo-opas. 

Työpajat klo 14.15

A. Ilolla eteenpäin seuraavat 50 vuotta (ryhmä 1), huone S304 

Puhalletaan yhteen hiileen. Miten saat yhdistyksesi ja itsesi toimimaan paremmin? Jaetaan positiivisia kokemuksia ja vinkkejä. Yhdessä tekemällä voimme luoda uusia opastuksia ja tekemisen malleja. Voisimmeko luoda samalla uusia käytänteitä myös Opasliiton toimintaan? Mennään keskustellen eteenpäin! Päivi Oksanen, Suomen Opasliiton hallituksen jäsen. 

B. Puheenvuoro: Kuinka rakentuvat rooliopastukset, huone S212

Kokenut rooliopas johdattaa kuulijat rooliopastuksen saloihin. Matkailuopas Pirjo Jaakkola, Rauman oppaat ry.

C. Vihreitä kerrostumia – historiallinen puutarha opastuskohteena, huone S204

Millaiset asiat kiinnostavat historiallisesti arvokkaassa puutarhassa kävijöitä? Käydään läpi kokemuksia Seminaarinmäeltä kesäisten valokuvien ja niissä esiintyvien kohteiden kautta. Puutarha-asiantuntija Hanna Keljo, Jyväskylän yliopisto, Heritage Services.

D. Luento: Muutoksen mahdollistaminen opastuksessa, huone S303 

Mieleenpainuvan matkailuelämyksen lähtökohta on muutos, vaikka pienikin. Luennon teemana on muutosmatkailu – muutoselämysten mahdollisuudet matkailualalla. Riitta Koivisto ja Susanna Nuijanmaa, Matkailu ja palvelut, Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

E. Mullan alla – ja päällä, HUOM. Päätelmä-tila yliopiston pääkirjasto Lähteessä

Hautausmaaopastukset ovat Suomen suosituimpia opastuksia. Hautamuistomerkkien alla lepäävät paikalliset tarinat ja historia. Työpajassa vaihdetaan ajatuksia ja ideoita hautausmaaoppaiden kesken. Meistä kaikista tulee lopulta tarina. Hautausmaaoppaat Asta Häkkinen, Minna Korhonen ja Anne Yliniemi, Jyväskylän Matkailuoppaat ry.

KLO 15 KAHVITAUKO: nappaa kahvisi ja siirry seuraavaan työpajaan.  

Työpajat klo 15.15

F. Ilolla eteenpäin seuraavat 50 vuotta (ryhmä 2), huone S304

Puhalletaan yhteen hiileen. Miten saat yhdistyksesi ja itsesi toimimaan paremmin? Jaetaan positiivisia kokemuksia ja vinkkejä. Yhdessä tekemällä voimme luoda uusia opastuksia ja tekemisen malleja. Voisimmeko luoda samalla uusia käytänteitä myös Opasliiton toimintaan? Mennään keskustellen eteenpäin! Päivi Oksanen, Suomen Opasliiton hallituksen jäsen.

G. Med glädje framåt de kommande 50 åren, Tissarin sali Seminariumin alakerrassa  

En för alla och alla för en. Hur förbättra verksamheten i din förening och öka ditt eget engagemang? Vi delar positiva erfarenheter och tipsar varandra. Tillsammans kan vi skapa nya guidningar och modeller för att genomföra dem. Kan vi möjligen också skapa nya praxis i Guideförbundets verksamhet? Framåt genom samtal. Ulla Grönvall-Streng, medlem av Guideförbundets styrelse.

H. Kaupunkiluonnon opastaminen, huone S212

Kansainvälisille asiakkaille Suomen matkailun yksi tärkeimpiä vetovoimatekijöitä on luonto. Työpajan tavoitteena on luoda yhdessä vinkkejä, joiden avulla havainnollistaa ja innostaa oppaita sisällyttämään opastuskierroksiin suomalaista luontoa ja tuomaan esille luontoarvoja myös kaupunkiopastuksilla. Erä- ja luonto-opas, matkailuopas Satu Riipinen, Jyväskylän matkailuoppaat ry.

I. Learning café: Opastus on elämys. Ryhmä jakautuu kahtia: S204 ja S303 

Jaa kokemuksia elämyksellisistä opastuksista, ideoidaan yhdessä uusia elämyksiä. Matkailuoppaat Mari Laukkarinen ja Heli Vuorela, Jyväskylän matkailuoppaat ry.

J. Luento: Julkisen taiteen taustavoimat, huone S203

Julkinen taide tulee suljettujen seinien ja maksumuurien takaa osaksi yhteistä tilaa. Julkisen taiteen hankinta, ennakkohuolto ja kunnossapito. Taidekonservaattori Veera López-Lehto, Jyväskylän taidemuseo.

Työpajat loppuvat klo 16.